Franchising sisteminin istihdama etkileri nelerdir?

 


Türkiye'de isgücünün yaklasik %8.4'ü issizdir. Çalisanlarin %15.6'si sanayide istihdam edilmektedir. Gelismis ülkelerde sanayi %16-20 arasinda bir kesime is verebilmektedir. Bu oran Japonya'da %23, Almanya'da %30'u bulmaktadir. Türkiye'de çalisanlarin %52'si tarim alaninda istihdam edilmektedir. Gelismis ülkelerde bu oran %3-8 arasinda degismektedir. Türkiye'de is gücünün yarisinin tarimsal kesimde is bulmasi gizli issizligi ortaya çikarmaktadir. Istihdamin asil hizmet sektöründe yogunlasmasi gerekmektedir. Girisimcinin basladigi isi basaramamasi sermayenin uçup gitmesine neden olmaktadir. Dolayisiyla bu istihdami elde etmektedir. Iste burada franchising'in avantaji devreye giriyor ve girisimci hiç bilmedigi bir konuda güvenle yatirim yapabiliyor.


Sistem sayesinde aranan elemanlarin özellikleri tam anlamiyla tanimlanmaktadir, yapacagi isler talimatname olarak verilmektedir, benzeri isyerinde is basinda egitim verilebilmektedir. Egitimsizlik oturmus bir franchise isletmesi için sorun oluyor. Hizmetin kalitesi eleman degisikliklerinden en az seviyede etkilenmektedir.


Ayrica, is pazarinin durumu açisindan yeni is yerlerinin açilmasi, istihdam politikasi bakimindan önem tasimaktadir.


Sürekli olarak yeni ürünler, hizmetler ve pazarlama stratejileri ortaya çikmakta, bunlar sayesinde yeni istihdam olanaklari ve dolayisiyla yeni talep yaratmaktadir.